dissabte, 28 d’abril del 2012

Camí de Ronda: Portbou - El Port de la Selva

Organitzada pel CE Bandolers de SantFeliu Sasserra, vam anar dissabte passat (dia 21) a fer una caminada ideal per aquesta època de l'any: un tram del GR-92, camí de ronda, que recorre el litoral català.
Ideal per aquesta època perquè ens evitem la calor de l'estiu, però podent gaudir de la, a priori, bona climatologia de la primavera vora el mar. Vam organitzar aquesta sortida amb la idea de continuar, en edicions posteriors, avançant per aquest GR-92 i anar recorrent el litoral català de nord a sud.


El primer tram el vam iniciar a Portbou. La idea era arribar fins a Cadaqués (uns 32km), però segurament se'ns hagués allargat massa, i alguns excursionistes no podien arriscar-se a que el clàssic (Barça-Madrid) els enxampés voltant per terres llunyanes. Així doncs, es va decidir escurçar la sortida i acabar-la al Port de la Selva. La decisió no va ser del tot dolenta (i no parlo del derbi). Els 19 km de distància van ser prou significatius com perquè els més caminadors tinguessin una bona distància, com perquè els que ho són menys poguessin fer l'excursió. Al final vam ser una bona colla (unes 30 persones).
Vam quedar a Vic a les 6:30h. De fet, de Vic només hi anàvem l'Esti i jo. El bus, que venia de Sant Feliu Sasserra, ens va recollir 1/4 més tard de l'hora prevista. Vam tenir dues hores i mitja de viatge fins a Portbou, en arribar alguns vam fer un petit mossec i cap a les 9:30h començàvem a caminar.
El dia era bo. Alguns nuvolots que tenien pinta de marxar i poca tramuntana. El més dur de l'excursió (uns 400m de desnivell total acumulat) es trobava precisament al inici. Portbou es troba enclotat entre turons i el GR no segueix, en aquest tram, la costa sinó que s'enfila per travessar a l'altra banda per l'interior. Són gairebé 200m de desnivell que fan trencar la suor ben ràpidament.

Un cop superat aquest desnivell, Portbou va quedar enrere, molt abaix, petit i dominat pel seu port i la seva estació de tren. Ara ens tocava tornar a baixar els 200m de desnivell fins a tornar a tocar el mar a Colera. Aquí ens vam aturar una miqueta a recuperar forces i fer un petit mossec. Els núvols havien marxat i, tot i que la part més escarpada de la sortida ja l'havien feta, encara ens quedava molta distància per recórrer.



A partir de Colera el GR ja va seguir molt més arrambat a la línia del mar, seguint diferents cales i platges. El mar estava en gairebé calma total, venien ganes de ficar-s'hi... Tota aquesta part va ser la més "salvatge" de l'excursió.

A partir d'aquí, vam entrar a la zona de Grifeu i després Llança (més o menys a mitja excursió). El paisatge es va anar omplint de petites urbanitzacions i el camí es va anar fent més "urbà". El cansament començava a fer acte de presència, ja portàvem més de 10 km de camí i la calor començava a fer-se notar.


Vam travessar Llança pel seu passeig marítim i vam continuar camí direcció el Port de la Selva. Semblaria que havia de faltar poc, però encara teníem 8 km pel davant.
A la entrada al terme municipal de El Port de la Selva, el camí de Ronda va adquirir un plus de luxe. Podíem dir que bona part del camí el vam fer per una calçada "enrajolada". Urbanitzacions noves... En fi, que hi ha (o va haver-hi en el seu dia) diner.



Semblava que ja havíem de tenir a tocar el destí, però a la que vam arribar al far, vam poder comprovar que encara havíem de vorejar tota la badia del Port de la Selva. Tot aquest tram havia estat relativament còmode, el més planer de l'excursió, però entre els quilòmetres acumulats, el sol, i la manca d'entrenament, les cames començaven a pesar una mica.

Per fi, arribàvem al Port de la Selva al voltant de 3/4 de 3 de la tarda. Més de 5h de caminada, i uns 19 km. Cansats, amb sed, però a punt de gaudir del sabor i la frescor d'una cervesa a tocar del mar...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Arnau Mateu

Anònim ha dit...

Anem darrera vosaltres! Gràcies x la publicació!